+32 (0) 51 74 83 96
info@sbp.be

Wants to explore Upcoming Deals on Weekends?

SBP, samen naar een groenblauwe toekomst

IBA Waterzuivering

Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater

IBA Waterzuivering

Wanneer een woning te ver ligt van de riolering, kan deze niet worden aangesloten. In dat geval bent u verplicht om zelf te zorgen voor de zuivering van uw afvalwater. Dit kan gebeuren met een IBA (waterzuivering). Dit is een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater.


Wanneer moet een IBA voor waterzuivering geïnstalleerd worden?

Over heel Vlaanderen is het vastgelegd hoe het afvalwater gezuiverd moet worden. Als u niet de mogelijkheid heeft om aan te sluiten op de riolering dan zal u zelf de waterzuivering van het afvalwater moeten voorzien.

U kunt gemakkelijk nagaan bij de gemeente of in het zoneringsplan of er in uw straat riolering is of ooit komt. Komt er nooit een riolering, dan moet u zoals eerder vermeld zorgen voor een IBA voor de waterzuivering. Afhankelijk van het feit dat u verbouwt of een nieuwbouw plaatst, verschilt de wetgeving. Bij nieuwbouw moet meteen een IBA voor waterzuivering geplaatst worden. Bij een bestaand huis zal de gemeente zelf contact opnemen in verband met de IBA voor waterzuivering.


Soorten IBA’s voor waterzuivering

Er bestaan zowel bovengrondse als ondergrondse zuiveringssystemen. De ondergrondse systemen zijn compact en gemaakt uit beton of kunststof. Ze nemen dus weinig plaats in.

Een bovengrondse IBA voor waterzuivering wordt natuurlijk geïntegreerd in de tuin. Er wordt gebruik gemaakt van planten om het afvalwater te zuiveren. Daardoor ziet alles er heel natuurlijk uit en kan het mooi ingewerkt worden in de tuin. Daarnaast is ook het elektriciteitsverbruik lager dan bij ondergrondse IBA’s voor waterzuivering.


IBA voor waterzuivering

Let op met de waterzuivering want er zijn enkele dingen die niet thuis horen in een IBA. Zo kan regenwater er bijvoorbeeld voor zorgen dat de bacteriën uit de IBA gespoeld worden waardoor de zuivering kan stilvallen. Daarom moet het regenwater dus afzonderlijk van het afvalwater afgevoerd worden. Logischerwijs mogen in de IBA (waterzuivering) ook geen giftige producten zoals verf en bleekwater terechtkomen.

 

Wenst u nog meer info omtrent een IBA? Neem dan zeker contact op met ons.
We helpen u graag verder.