+32 (0) 51 74 83 96
info@sbp.be

Wants to explore Upcoming Deals on Weekends?

SBP, samen naar een groenblauwe toekomst


Vetafscheider of vetput, wat is het?

Vetafscheider of vetput

Een vetvanger is een toestel dat wordt gebruikt om vet (zowel plantaardig als dierlijk) uit het afvalwater te halen. Afhankelijk van de regio, is een vetvanger verplicht door de nationale wetgeving.

Een vetafscheider: wat, hoe, waar

Vetten die in het afvalwater zitten kunnen zorgen voor verstopte leidingen en dus als gevolg voor hogere waterzuiveringskosten. Het probleem met vet is dat dit niet oplost in water. Het zet zich namelijk af op de wanden van de riolering. Een vetafscheider lost dit probleem op. Vetten en slib worden in een vetput uit het afvalwater gehaald.

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Hoe werkt een vetafscheider?

Vethoudend water dat afkomstig is uit de keuken (vaatwas, gootsteen …) komt in vetput terecht. Maar waarom gaan de vetten zich nu afscheiden van het water? 

De stroom van het afvalwater in een vetafscheider wordt afgeremd waardoor water, vetten en slib van elkaar gescheiden worden. Het verschil in dichtheid tussen water en de afvalstoffen zorgt er voor dat de zwaardere afvalstoffen (slib) naar de bodem van de vetput zinken en de lichtere stoffen (bv. Oliën of vetten) zullen bovendrijven.

 

In principe zorgt de zwaartekracht dus voor de afscheiding. Het afvalwater zonder het slib of de vetten kan dan worden afgevoerd naar de riolering. Zo blijven de vetten en het slib dan nog achter in de vetafscheider. Deze blijven zich dus ophopen en daarom is het belangrijk om de vetput regelmatig te reinigen en ledigen. Op die manier blijft de werking optimaal. 

Waar vetafscheider plaatsen?

Meestal is een vetput gewoon een put gemaakt van beton, kunststof of staal. Dit wordt best buiten het gebouw in het rioolstelsel geplaatst. De vetafscheider kan zowel bovengronds als ondergronds staan. De reden dat hij best buiten wordt geplaatst, is om hygiënische redenen. Er kunnen namelijk schadelijke bacteriën vrijkomen bij het reinigen of ledigen van de vetput.