+32 (0) 51 74 83 96
info@sbp.be

Wants to explore Upcoming Deals on Weekends?

SBP, samen naar een groenblauwe toekomst

Regenwater opvangen voor infiltratie: Pluvio-tunnel is dé oplossing
Efficiënte hemelwaterinfiltratie voor regenwaterrecuperatie

Infiltratie van niet-verontreinigd regenwater in de bodem is een maatregel waar het milieu je zeer dankbaar voor is. Het regenwater sijpelt door de bodem en vult de grondwaterreserves aan. Er zijn veel manieren waarop je kan infiltreren. SBP biedt de Pluvio-tunnels als oplossing aan.

De Pluvio-infiltratietunnels bieden je een snelle, kwalitatieve en betaalbare oplossing voor het opvangen van regenwater. Het snel te plaatsen modulesysteem en de compacte transporteerbaarheid maken de Pluvio-tunnels de eerste keuze bij uitstek. Ze worden veelal geplaatst onder parkeerterreinen, wegen, bebouwde oppervlakken en zware bodem belastingen. Door zijn sedimenttunnel blijven deze steeds reinigbaar. 

Odoo tekst en afbeelding blok


Ondergrondse voorzieningen

Niet alle regenwater dat op waterdoorlatende oppervlakken valt, kan ondergronds geïnfiltreerd worden in een daarvoor ontworpen voorziening. Deze ingenieuze voorziening combineert een tijdelijke buffering met regenwaterinfiltratie. Het regenwater heeft zo de tijd om naar de grondwatertafel te zinken en overstromingen worden vermeden. Een doorgedreven vorm van regenwaterrecuperatie heeft dus zeker positieve gevolgen voor het milieu.

Je hebt besloten een ondergrondse infiltratievoorziening aan te leggen op je perceel?  Maar hoe groot moet die dan zijn? Met andere woorden: hoeveel bufferend volume moet worden voorzien voor het opvangen van regenwater? Het spreekt voor zich dat hoe minder infiltratiegevoelig de bodem is, hoe groter het volume van de voorziening zal zijn, omdat het water meer tijd nodig heeft om te bezinken. Je kan je voor deze inschatting altijd laten bijstaan door een professional van SBP. 

Contacteer ons en wij maken vrijblijvend een voorstel.

Voldoen aan bepaalde voorwaarden

Uiteraard moet je steeds voldoen aan de minimale voorwaarden qua berging die de gewestelijke of provinciale verordeningen over regenwater oplegt. De belangrijkste parameters bij de dimensionering van infiltratievoorzieningen zijn de terugkeerperiode voor de overloop en het ledigingsdebiet.

De terugkeerperiode voor de overloop: met welke frequentie loopt de infiltratievoorziening vol en treedt de overloop in werking. Meestal wordt een terugkeerperiode vooropgesteld.  Bijvoorbeeld bij een gebruikelijke terugkeerperiode van 1 jaar zal eens in het jaar de infiltratie moeten overstorten via de overloop. Wens je dat niet dan moet je een hogere veiligheid inbouwen en een langere terugkeerperiode vooropstellen.

Belangrijk is rekening te houden met de gemiddelde grondwaterstand. Het volume van de ondergrondse infiltratievoorziening dat zich onder de grondwatertafel bevindt, is in principe niet effectief. Tevens moet je de overloop zo hoog mogelijk plaatsen. Dat zorgt ervoor dat pas op het laatste moment de overloop in werking treedt. De overloop leidt liefst naar een gracht of een regenwaterriool. Enkel als het technisch niet anders kan, mag het regenwater worden afgevoerd naar de gemengde openbare riolering. Voor je aan het opvangen van regenwater begint, met het oog op regenwaterrecuperatie, ben je dus best voldoende ingelicht.



SBP viert Wereldwaterdag
Wereldwaterdag '21: waardeer & bescherm water