Waarom regenwaterinfiltratie?
Het klimaat verandert en de impact van klimaatverandering is overal te zien Hevige regen zorgt voor overlast, wateroverlast en schade. We hebben ook te maken met periodes van hitte en droogte In dorpen en steden voelen mensen de gevolgen van klimaatverandering, het zogenaamde stedelijke hitte-eilandeffect. Op warme dagen is de temperatuur daar een paar graden hoger dan op het platteland.
Met een infiltratiesysteem heeft u een oplossing om klimaatverandering te voorkomen! Het infiltratiesysteem is ondergronds aangelegd, waar het een ruimte vormt die veel regenwater kan opvangen. Het water komt langzaam weer vrij in de omgeving. Het resultaat: minder overstromingen het hele jaar door, minder plassen op de grond, een gezonde waterhuishouding en bodemstructuur, minder droge grond...
Hoe werkt het regenwaterinfiltratiesysteem?
Het infiltratiesysteem is ontworpen om regenwater van de verharde ondergrond in de bodem te brengen. Dit kan komen van het dak, terras, oprit of de straat. Het voordeel is dat het niet nodig is om regenwater via het riool af te voeren, maar om het toe te voegen aan de bodem waardoor droogte wordt verminderd
Hieronder ziet u een schematisch diagram van het infiltratiesysteem. Het penetratieprincipe is eenvoudig:
Regenwater wordt opgevangen in afvoeren en stroomt via regenwaterleidingen naar beneden.
De bladscheider zorgt voor het verwijderen van grof vuil zoals bladeren.
Vervolgens komt het regenwater uiteindelijk de ondergrondse pijpleiding binnen en gaat het door de zandvijver. Daar zitten de fijne deeltjes vast.
Vervolgens komt het gefiltreerde regenwater de infiltratietunnels binnen.
Tips
Extreme buien en langdurige droogte kunnen overlast en vernieling veroorzaken. Daarom moeten we de tuin weerbestendig maken. Door maatregelen te nemen kunnen we regenwater beter benutten, dat nu op het riool wordt geloosd. Zo is het mogelijk om regenwater op te vangen in in de tuin te gebruiken. Veel gemeenten hebben al klimaatsubsidies gebruikt om het afsnijden van regenwater te stimuleren.