+32 (0) 51 74 83 96
info@sbp.be

Wants to explore Upcoming Deals on Weekends?

SBP, samen naar een groenblauwe toekomst

Wat doet een olieafscheider of benzineafscheider

Olieafscheider of benzineafscheider

Wat doet een olieafscheider of benzineafscheider

De naam zegt het al zelf, het doel van een olie/benzineafscheider is het afscheiden van olie of benzine uit afvalwater. Het systeem bestaat uit een bak (kunststof, metaal of beton) met 3 compartimenten en de afscheiding gebeurt door een dichtheidsverschil.


Alles begint wanneer verontreinigd afvalwater de olieafscheider binnen stroomt. In het eerste compartiment zal een bezinking plaatsvinden. Zwaardere elementen zoals zand of slib zullen naar de bodem zakken. Het overige water gaat verder naar het olievang gedeelte. Dit deel heeft een zeer grote opslagcapaciteit waardoor het afvalwater tot rust zal komen. Olie is lichter dan water en zal dus boven gaan drijven. Door een kunststof platenpakket zullen de oliedeeltje samen klitten en grotere oliedeeltjes vormen. Deze deeltjes zullen weer boven drijven omdat ze een lagere soortelijke massa hebben. Het propere water kan via een sifonprincipe opnieuw naar het riool gaan. Een automatisch afsluitsysteem zorgt er voor dat de sifon wordt afgesloten als er te veel olie of benzine aanwezig is in de olie/benzineafscheider. Op die manier kan vervuild water dus onmogelijk in het riool terecht komen.

 

Voor- en nadelen van een benzineafscheider

Een olieafscheider is in principe een eenvoudige installatie. Na de plaatsing moet enkel de olielaag regelmatig worden verwijderd. Omdat er niet echt een mechanisme achter de werking van de benzineafscheider zit, is ze dus ook niet echt onderhoudsgevoelig. Wanneer niet-oplosbare verbindingen een te klein dichtheidsverschil hebben zal het systeem echter niet werken, daarom raden we steeds een olieafscheider te nemen met coalescentiefilter

Lozing 5mg/liter.

Waar worden olie- en benzineafscheiders gebruikt

De installaties worden gebruikt op plaatsen waar afvalwater verontreinigd kan zijn door olie of benzine. Hieronder enkele voorbeelden van waar deze installaties voorkomen:

    - Afvalwater bij een carwash of benzinestation

- Afvalwater bij olie raffinaderijen

    - Hemelwater van parkeerplaatsen

    - 

 

Interesse in een olie- of benzineafscheider?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Odoo tekst en afbeelding blok