+32 (0) 51 74 83 96
info@sbp.be

Wants to explore Upcoming Deals on Weekends?

SBP, samen naar een groenblauwe toekomst

Zuivering van afvalwater

Afvalwaterzuivering

 

Tegenwoordig zijn de meeste huizen, straten en wijken aangesloten op een riolering. Toch zijn er nog altijd enkele uitzonderingen. Denk maar aan huizen op het platteland of aan nieuwe bouwgronden die te ver van de straat en/of riolering liggen. In zulke gevallen beslist de gemeente vaak om geen riolering aan te leggen. Om het met andere woorden te zeggen: in die gevallen bent u zelf verantwoordelijk voor de zuivering van afvalwater. Bij SBP hebben we voor u de behandelingsinstallatie die u zoekt: de One2Clean.

Afvalwater moet gezuiverd worden, dat staat vast. Als dat niet via een riolering en grote waterzuiveringsinstallatie kan gebeuren, bent u daar zelf verantwoordelijk voor. Die afvalwaterzuivering gebeurt via een IBA, kort voor individuele behandeling van afvalwater.

De One2Clean is een eenvoudige installatie. Om te beginnen is het een systeem dat geen gebruik maakt van pompen. De volledige afvalwaterzuivering gebeurt in één kamer, dat is meteen ook de enige kamer van de installatie. De One2Clean volgt een simpel proces dat bestaat uit drie concrete stappen:

 

1.      Zuivering van afvalwater

De eerste stap is meteen de stap die doet wat u verlangt van de One2Clean: uw afvalwater zuiveren. Het vuile water komt zonder pompprocessen in de installatie terecht en wordt onmiddellijk verrijkt met zuurstof. Op die manier worden irritante geuren vermeden. Vanaf nu gaan micro-organismen aan de slag en zuiveren ze het afvalwater.

2.      Bezinkingsfase

De tweede stap is een kleine, maar belangrijke stap. Slib dat ontstaat tijdens de zuivering van afvalwater zinkt naar de bodem. Daardoor ontstaat er bovenin de tank een heldere waterzone.

3.      Afvoer van helder water

In de laatste stap wordt het heldere water dat zich bovenin de tank bevindt, uit de installatie gehaald. Dat water is niet drinkbaar, maar is wel geschikt om te worden ingezet als oppervlaktewater of in een infiltratiesysteem. Nadat het heldere én geurloze water uit de tank is verwijderd, kan de afvalwaterzuivering opnieuw beginnen.

De One2Clean is een IBA-installatie die u heel wat voordelen biedt. Zo heeft u maar één tank met één kamer nodig. Daarnaast werkt de installatie geheel zonder mechanische onderdelen en elektrische componenten in het afvalwater. Doordat er geen pompen gebruikt worden, verkleint de opbouw van slip en moet de tank slechts af en toe gereinigd worden. De One2Clean verbruikt minder energie dan concurrerende installaties en slijt minder snel.


Vraagt u zich af of u een IBA moet laten installeren? Het antwoord kunt u te weten komen via het zoneringsplan van uw gemeente. Daarin staat hoe de gemeente de afvalwaterzuivering in de verschillende straten en wijken op haar grondgebied wil organiseren. Als u het zoneringsplan bekijkt, zult u twee zones zien. De eerste zone is het gebied waarbij een riolering is/wordt aangelegd. Daar hoeft u geen IBA te installeren. Bij de tweede zone, waar geen riolering voorzien is/wordt, moet u wel een IBA plaatsen voor de zuivering van afvalwater.

 

Ligt uw woning in een IBA-zone? Neem dan contact op met SBP op 051 74 83 96 voor de zuivering van afvalwater via een One2Clean-installatie.